In de arbeidsrechtelijke praktijk kunnen spanningen ontstaan wanneer een arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. Dit kan resulteren in conflicten, zoals in het geval van een werknemer die na de mededeling van het niet verlengen van zijn contract fel reageerde en op non-actief werd gesteld. Een veelvoorkomend vraagstuk in dergelijke situaties betreft de leaseauto: moet de werknemer deze direct inleveren of behoudt hij het recht op privégebruik tot de einddatum van het contract?
Leaseauto als arbeidsvoorwaarde
Een werknemer met een leaseauto, verstrekt voor zowel zakelijk als privégebruik, is in een gunstige positie. De kantonrechter heeft in een recente zaak bepaald dat, tenzij anders overeengekomen in de arbeidsovereenkomst, de leaseauto onderdeel is van de arbeidsvoorwaarden. Dit betekent dat het privégebruik van de bedrijfsauto als een looncomponent wordt beschouwd.
Non-actiefstelling en loonbetaling
Volgens de wet heeft een werknemer recht op loon, zelfs als hij zijn werkzaamheden niet kan verrichten door omstandigheden die voor rekening van de werkgever komen. Een schorsing of non-actiefstelling valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. Dit impliceert dat de werkgever ook tijdens deze periode verplicht is het loon door te betalen, inclusief de voordelen die deel uitmaken van het loonpakket, zoals het privégebruik van een leaseauto.
Het recht op privégebruik van de leaseauto
In het genoemde geval oordeelde de rechter dat de werkgever onterecht had geëist dat de werknemer zijn leaseauto zou inleveren tijdens de non-actiefstelling. De verstrekking van de bedrijfsauto behoort tot de arbeidsvoorwaarden en het privégebruik ervan is een looncomponent. De werknemer behoudt dus het recht op privégebruik van de leaseauto totdat de arbeidsovereenkomst officieel eindigt.
Vergoeding voor vervangend vervoer
De rechter kende de werknemer een vergoeding toe voor het privégebruik van de bedrijfsauto, vermeerderd met de wettelijke verhoging van 50%. De waarde van het privégebruik wordt berekend aan de hand van de bijtelling op het brutoloon, waarover loonbelasting wordt betaald. Deze bijtelling dient als basis voor de vaststelling van de vergoeding.
Conclusie
Werkgevers moeten zich bewust zijn van hun verplichtingen bij het op non-actief stellen van werknemers. Het inleveren van een leaseauto kan niet zomaar worden geëist als het privégebruik daarvan tot de arbeidsvoorwaarden behoort. Tijdens de non-actiefstelling moeten alle looncomponenten, inclusief het recht op privégebruik van een leaseauto, worden doorbetaald of vergoed tot de einddatum van de arbeidsovereenkomst.